Tratamentul leziunilor vasculare

   Leziunile vasculare sunt de 2 tipuri, congenitale si dobandite. Cele congenitale (hemangioame, limfangioame, malformatii venoase) se intalnesc cel mai adesea la nivelul capului si al gatului, pot fi izolate sau pot face parte din cadrul unui sindrom congenital. Leziunile vasculare dobandite pot sa apara la orice varsta (telangiectazii, cuperoza, rozaceea, spider veins, cherry angioma).

   Aceste leziuni beneficiaza acum de un tratament sigur si eficient, bazat pe terapiile laser si lumina intens pulsata (IPL). Tratamentele variaza de la pacient la pacient in functie de tipul leziunii cat si de dimensiunea zonei afectate. Astfel, in urma consultului de specialitate se stabileste diagnosticul, tipul de piele si tratamentul adecvat. Inainte de tratamentul propriu zis se completeaza formularele de consimtamant si se efectueaza un test de piele. Unele leziuni, de tipul capilarelor superficiale sparte sunt mai usor de tratat iar altele, de exemplu hemangioamele sau malformatiile vasculare, necesita de regula mai multe sesiuni de tratament.

   Cuperoza este o afectiune cronica, frecventa, cu evolutie lenta si de lunga durata. Este o dilatatie permanenta si vizibila a vaselor de sange superficiale de la nivelul fetei. Initial se instaleaza simetric, pe pometi si pe aripioarele nazale. Factorii care contribuie la aparitia sau intensificarea episoadelor de cuperoza sunt frigul, alimentele picante, alcoolul, emotiile, dezechilibrele hormonale, sarcina sau utilizarea abuziva a unguentelor cortizonice. Cuperoza este al doilea stadiu evolutiv al rozaceei, o boala inflamatorie a pielii. Ulterior roseata din cuperoza se combina cu telangiectaziile (dilatatii ale vaselor din piele) ce apar sub forma unor linii rosii care dispar la aplicarea unei usoare presiuni la nivelul obrazului, a nasului sau a barbiei. Cauzele aparitiei cuperozei nu sunt inca bine precizate, predispozitia la aceasta afectiune fiind frecvent ereditara. Posibilele cauze care favorizeaza aparitia acneei sunt dilatrea exagerata a vaselor din piele, unele afectiuni gastrointestinale (gastrite, colon iritabil, tulburari de tranzit), avitaminoze, tulburarile endocrine (menopauza) si unele infectii.

   Terapiile laser (Nd YAG: 1064 nm) si IPL, bazate pe principiul fototermolizei selective sunt minim invazive, nu prezinta riscuri, au timp de recuperare scurt.

   Tratamentul consta in fotocoagularea sangelui din vasele capilare superficiale, astfel incat vasele se reduc iar in timp, dispar. Sangele coagulat se rezoarbe incet si treptat intr-o anumita perioada de timp. In unele cazuri sunt necesare mai multe sedinte in functie de raspunsul la tratament si de rezultatul dorit, sedinte spatiate la interval de 4-6 saptamani in cazul tratamentelor laser (Nd YAG: 1064 nm) si la interval de 2 saptamani in cazul tratamentelor cu IPL sau BBL.

   Dupa tratament poate sa apara o usoara roseata a zonei tratate cu o senzatie asemanatoare expunerii indelungate la soare si rareori un edem al pielii care dispare in cateva ore. De asemenea, datorita fotosensibilitatii pielii din zona tratata se recomanda evitatarea expunerii directe la soare, protectie solara (de ex. palarie) si utilizarea unor produse cosmetice care confera maxima protectie, crème cu SPF 50+.

   Rezultatele depind de tipul de piele, de numarul de sedinte de tratament si de zonele tratate. Medicul va furniza toate informatiile necesare cu privire la ingrijirea post-tratament.Aflati mai multe   din articolele Esthetiq Magazine Nr. 1:

Aflati mai multe din articolele Esthetiq Magazine Nr. 1:

Noi tendinte in sistemele laser

Aflati mai multe din articolele Esthetiq Magazine Nr. 3:

Aflati mai multe din articolele Esthetiq Magazine Nr. 3:

Rozaceea

Ce spun clientii

” Botox: iata ceva care acum nu mai mult de 1 an si ceva ani mi se parea ceva extrem de avangardist si,intr-un anumit fel, doar o idee pe care o vezi cel mult la televizor si cu care nu te-ai gandit vreodata ca o sa poti face cunostinta fata in fata. Dar se pare ca azi lucruri le avanseaza mult mai repede decat am crezut vreodata si acele idei... „