Sistemul limfatic are o mare importanță în buna funcÅ£ionare a organismului nostru.
Dacă el nu ÅŸi-ar face conÅŸtiincios datoria, am cădea mult mai uÅŸor pradă infecÅ£iilor de tot felul. Pentru a asigura o bună irigare a tuturor organelor ÅŸi Å£esuturilor, inima pompează sânge cu o presiune destul de crescută, fapt ce favorizează ieÅŸirea "apei" din vasele de sânge. Lichidul interstiÈ›ial, care nu este o simplă apă, ci are o structură mult mai complexă, nu mai poate intra înapoi în vasele de sânge. Dacă nu ar fi drenat, atunci organismul s-ar umfla È™i inima nu ar mai funcÈ›iona.
Stresul prelungit, sedentarismul, poziÅ£ia incorectă sau statul prea mult pe scaun, depunerile adipoase sau celulitice, intervenÅ£iile chirurgicale, tulburările de circulaÅ£ie periferică, afecÅ£iunile cardiace, pulmonare, renale ÅŸi endocrine sunt numai câÅ£iva dintre factorii care tulbură buna circulaÅ£ie a limfei în corpul nostru.
Această situaţie poate fi remediată cu ajutorul drenajului limfatic, indicat pentru reducerea depunerilor de grăsime şi a celulitei, detoxifierea organismului, reducerea edemelor şi stimularea sistemului imunitar.
​
Cum drenează limfa?
Spre deosebire de aparatul circulator, ce beneficiază de o dublă pompă (ventriculul stâng ÅŸi drept), sistemul limfatic nu doar că are o singură pompă, dar îÅŸi are originea în capilarele, care se termină în „deget de mănuşă”. Vasele limfatice au foarte multe valve unidirecÅ£ionale în interiorul lor, astfel că, atunci când limfa trece de o valvă, nu mai poate da înapoi. Există o valvă pentru fiecare loc de vărsare a celor două ducte limfatice mari (descrise mai sus) pentru a împiedica sângele să pătrundă în sistemul limfatic. Vasele limfatice au pereÅ£ii atât de subÅ£iri încât pot profita de miÅŸcările Å£esuturilor din jur: limfa de la nivelul gleznei urcă spre cisterna cili, vasul limfatic fiind practic muls de contracÅ£iile muÅŸchilor gambei ÅŸi mai apoi ai coapsei.
De aceea, medicii recomandă miÅŸcarea ca mijloc de prevenire a edemelor membrelor inferioare. Acesta este, de fapt, ÅŸi mecanismul care explică eficienÅ£a masajelor în creÅŸterea drenajului limfatic. ÅžedinÅ£ele de drenaj limfatic sunt extrem de importante în procesul de slăbire.
​
Ce este drenajul limfatic?
Fără exerciÅ£iu fizic, muÅŸchii se atrofiază, caloriile nu se consumă ÅŸi se depun sub formă de „aripioare”; sistemul limfatic nu drenează suficient ÅŸi Å£esutul subcutanat, deja împănat cu celule grase, reÅ£ine apă. AÅŸa se explică celulita inestetică care se formează la suprafaÅ£a pielii coapselor, feselor, ÅŸoldurilor sau burÅ£ii. Drenajul se efectuează prin presiuni uÅŸoare, care acÅ£ionează asupra lanÅ£urilor de ganglioni limfatici. Drenajul este, aÅŸadar, o banală ÅŸedinţă de masaj, dar care ajută în menÈ›inerea unui corp sănătos È™i frumos ÅŸi conferă o stare de bine.
Prin drenaj se realizează presoterapie pentru stimularea sistemului limfatic ÅŸi îmbunătăţirea circulaÅ£iei de întoarcere venoasă. Este un tratament complet, deoarece ajută la deblocarea ganglionilor limfatici obturaÅ£i, normalizând circulaÅ£ia venoasă ÅŸi cea limfatică.
În zilele noastre, drenajul limfatic este o metodă impusă nu numai în câmpul estetic dar ÅŸi în tratamentul unor afecÅ£iuni reumatismale, circulatorii, traumatisme, ulcer varicos, răni după intervenÅ£ii chirurgicale, arsuri, sinuzite.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​