top of page
Tratamentul Gerovital H3

Ce este Gerovital H3?

Gerovital H3 contine ca substanta activa procaina clorhidrat. Procaina clorhidrat este un medicament dezvoltat de Prof. Dr. Ana Aslan pentru proprietatile lui de preventie a fenomenelor de imbatranire celulara si se foloseste pentru profilaxia fenomenelor degenerative asociate varstei.

Gerovital H3, medicament aprobat de catre Agentia Nationala a Medicamentului, are ca substanta activa procaina clorhidrat, un compus bine tolerat, cu o istorie lunga de utilizare.

Se poate administra sub forma de fiole - ca tratament intra-muscular - sau sub forma de comprimate, pentru administrare orala.

 

In ce consta tratamentul?

Tratamentul cu procaina clorhidrat se administreaza sub forma intra-musculara sau pe cale orala pentru a combate efectele imbatranirii, la orice nivel al organismului s-ar manifesta aceasta. Este mai degraba o cura, avand in vedere ca este un proces repetabil, in serii, nu o doza unica. 

Pentru tratamentul injectabil, doza recomandata este de 5 ml (o fiola) solutie injectabila Gerovital H3 intramuscular pe zi, de 3 ori pe saptamana, 4 saptamani. In practica se foloseste si protocolul de administrare 10 zile consecutiv. Tratamentul se poate repeta de 5-6 ori pe an.

Intre seriile de tratament injectabil se poate adauga tratament oral – cate 2 drajeuri Gerovital H3 pe zi, 12 zile. In unele cazuri, tratamentul poate fi exclusiv oral.

Tratamentul injectabil asigura o absorbtie mai buna a medicamentului fata de tratamentul oral.

Tratamentul trebuie efectuat sub supraveghere medicala, mai ales prima serie, pentru a stabili doza optima.

Desi tratamentul este, in general, bine tolerat, inainte de initierea curei cu procaina clorhidrat este necesara o consultatie de specialitate (Geriatrie-Gerontologie), in care se stabileste utilitatea tratamentului si se identifica eventualele contraindicatii. Evaluarea dureaza intre 30-45 de minute, in functie de afectiunile asociate ale pacientului, iar daca este cazul, se pot solicita investigatii suplimentare. De regula se solicita determinarea VSH/proteinei C reactive si efectuarea unei electrocardiograme (EKG).

Tratamentul injectabil se poate initia dupa o testare prealabila a alergiei la procaina (testare subcutanata).

 

Cum functioneaza Gerovital H3?

Cel mai cunoscut si studiat efect al Gerovital H3 este cel antioxidant.

Mecanismul consta in inhibarea sintezei de radicali liberi de oxigen si stabilizarea membranelor celulare. Se considera ca actioneaza ca un inhibitor al acumularii lipofuscinei in creier, testicul sau cord, fapt demonstrat la sobolan, astfel se pare ca este marker al fenomenelor de imbatranire.

Afectarea oxidativa reprezinta una din teoriile majore ale cauzelor imbatranirii: radicalii liberi de oxigen determina oxidarea si afectarea membranelor celulare, proteinelor si acizilor nucleici. Fenomenul de imbatranire este construit insa pe mai multe mecanisme, pe langa afectare oxidative.

 

Cui se adreseaza tratamentul?

Orice persoana de la 40 de ani in sus poate beneficia de tratament, fara sa se impuna o limita maxima de varsta.

Imbatranirea biologica este un fenomen universal care consta in scaderea lenta a capacitatii de adaptare a organismului. Stiinta de astazi arata ca imbatranirea nu este o boala, desi multi oameni confunda imbatranirea cu bolile care apar la persoanele in varsta.

Combinatia dintre boli si imbatranire biologica poate duce la scaderea rezervelor organismului si la fragilitate. De unde importanta abordarii in practica atat a bolilor cat si a imbatranirii pentru asigurarea unei stari optime de sanatate.

Geriatria se ocupa de abordarea bolilor frecvent intalnite la varstnici, iar Gerontologia este disciplina care studiaza imbatranirea. Unul dintre mijloacele de tratament ale Geriatriei-Gerontologiei este procaina clorhidrat (Gerovital H3).

Cheia succesului in tratamentul cu Gerovital H3 este consecventa, iar recomandarea este sa se deruleze sub monitorizare periodica. De asemenea, este necesara si respectarea unor recomandari privind stilul de viata.

 

Beneficiile Gerovital H3

Produs original romanesc, creat pentru a intarzia procesul de imbatranire, Gerovital H3 a fost elaborat intre anii 1946 si 1956, de prof. dr. Ana Aslan, dupa numeroase cercetari clinice si experimentale. Compusul activ, procaine, a fost sintetizat de Alfred Einhorn in 1905 si introdus in practica medicala sub numele de novocaina, reprezentand prototipul anestezicelor locale.

Dezvoltarea Gerovital H3 de catre Ana Aslan s-a realizat, ca reper temporal, in paralel cu dezvoltarea teoriei radicalilor liberi in imbatranire (Denham Harman, 1956). Aceasta teorie sustine ca oxigenul molecular (O2) genereaza in cursul metabolismului normal forme activate deosebit de agresive pentru organismele vii. Acesti radicali liberi degradeaza moleculele vitale (proteine, lipide, acizi nucleici) si produc lezari la nivelul membranelor, al materialului cromozomial, al enzimelor si moleculelor. Desi organismul are un mecanism propriu de aparare, stresul oxidativ apare in celula ca urmare a dezechilibrului dintre factorii prooxidanti si sistemele antioxidante protectoare.

In timp, toate acestea contribuie la modificarea functiilor fiziologice, la o incidenta crescuta a bolilor si la o reducere a duratei de viata.

In acest context, in cadrul Institutului National de Gerontologie si Geriatrie (INGG) „Ana Aslan“ au fost initiate studii privind actiunea antioxidanta a Gerovitalului H3, actiune atribuita procainei, dar si celorlalti constituenti. Pe masura ce teoria stresului oxidativ a fost fundamentata la nivel international cu noi argumente, si cercetarile desfasurate in INGG au luat amploare.

Un studiu clinic controlat deschis, efectuat pe 88 de pacienti cu ateroscleroza sistemica si care au urmat timp de sapte luni tratament cu GH3 si Aslavital, a evidentiat actiunea hipolipemianta si antioxidanta a acestora. *

S-­a dovedit deosebit de eficient impotriva unor boli specifice varstei a treia, ca afectiunile cardiovasculare, artrozele, reumatismul cronic sau afectiunile sistemului nervos.

La vremea la care inca dezvolta produsul si derula teste pe pacienti, prof. Ana Aslan a afirmat ca a observat la batrani revenirea memoriei, o dorinta de viata crescuta si de activitate. Persoanele varstnice din caminul Institutului erau toate active, ceea ce ii ajuta sa isi amelioreze conditiile psihice si fizice, intrucat, spune ea, munca intelectuala pentru creier este acelasi lucru ce este munca fizica pentru muschi. Asadar, activitatea este un factor de prima importanta pentru longevitate.

De altfel, profesorul Aslan a fost ea insasi subiect de testare, pentru ca a folosit tratamentul cu Gerovital H3. Dr. Ana Aslan a trait 91 de ani.

 

Contraindicatii si posibile reactii adverse

Desi in general este un produs bine tolerat, pot exista si persoane alergice, asadar Gerovital H3 nu este recomandat celor alergici la clorhidrat de procaina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Ca si in cazul altor tratamente, este bine ca medicul ori farmacistul sa stie ce alte medicamente iei in mod curent, in special daca iei medicamente din categoria sulfamidelor (cu exceptia celor antidiabetice) sau acetilcolinesterazice precum neostigmina, ezerina (fizostigmina) si piridostigmina.

De asemenea, tratamentul nu este recomandat femeilor insarcinate.

Ca toate medicamentele, Gervovital H3 poate provoca reacţii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Sunt insa oameni care s-au confruntat cu ameteli, stari de slabiciune, lesin ori palpitatii, dupa administrarea cu Gerovital H3.

In cazul in care resimti mancarimi ale pielii, eruptii cutanate extinse, batai rapide ale inimii insotite de senzatie de lipsa de aer sau lesin, trebuie sa opresti administrarea Gerovital H3.

bottom of page