top of page

Chirurgia urechii, sau otoplastia este de obicei făcută pentru a readuce urechea în poziţia normală, mai apropiată de cap sau pentru a reduce dimensiunea urechilor prea mari.

În cea mai mare măsură, operaţia este făcută copiilor cu vârstă cuprinsă între 4 şi 14 ani. Urechile sunt aproape pe deplin dezvoltate la vârsta de patru ani astfel încât o operaţie efectuată cât mai devreme scuteşte copilul de ridiculizări şi tachinări. Şi la adulţi este posibilă intervenţia şi nu există riscuri suplimentare.

Dacă te interesează chirugia urechii pentru tine sau pentru copilul tău, acest material îţi va furniza informaţii de bază despre procedură, - când este recomandată, cum este efectuată, şi la ce rezultate să te aştepţi. Nu poate răspunde la toate întrebările pe care le ai deoarece multe depind de factorii individuali. Dacă există ceva din proceduri pe care nu le înţelegi apelează la chirurgul tău plastician.

O intervenţie reparatorie la urechi durează de obicei de la una - două ore, deşi intervenţiile complicate pot dura mai mult. Tehnica adoptată depinde de problema care trebuie rezolvată.

După cea mai frecventă din tehnici, chirurgul face o mică incizie în spatele urechii pentru a releva cartilajul. Apoi el va modela cartilajul şi îl va îndoi înspre cap. Noua formă va fi susţinută cu fire de sutură resorbabile. Uneori chirurgul va îndepărta o bucată mai mare cartilaj pentru a obţine un aspect natural.

Altă tehnică implică de asemenea o incizie în spatele urechii. Pielea este îndepărtată iar copciile sunt folosite pentru a plia cartilajul astfel încât să remodeleze urechea fără a îndepărta cartilaj. 

În majoritatea cazurilor după intervenţie va rămâne în spatele urechii o cicatrice fină care se va diminua cu timpul. Chiar dacă numai una din urechi pare clăpăugă operaţia va fi efectuată amândurora pentru a exista simetrie.

bottom of page