top of page
Venectaziile sunt vase de sange de calibru redus, superficiale, de culoare rosu-violet, extrem de inestetice si vizibile la nivelul membrelor inferioare (picioare). Aceste leziuni apar de regula pe fond genetic dar pot sa fie accentuate de diversi factori precum sarcina, sedentarism, ortostatism, fluctuatii mari de greutate, stilul de viata sau cel alimentar. De asemenea, pot sa apara dupa o trauma sau se pot asocia cu alte patologii ale sistemului vascular (de ex. varicozitati). Aceste leziuni vasculare apar atat la femei cat si la barbati dar sunt intalnite cu preponderenta la femei.
Venectaziile sunt rezultatul circulatiei deficitare de la nivelul membrelor inferioare. Astfel, inainte de tratament se efectueaza o examinare clinica si paraclinica (ecografia Doppler) pentru a exclude o alta patologie venoasa. Consultul de specialitate este foarte important deoarece, medicul avizat, poate sa explice optiunile si tehnicile de tratament raportate atat leziunilor vasculare prezente cat si asteptarilor pacientului. Pacientul trebuie sa inteleaga de la inceput faptul ca exista riscul de a nu avea rezultatele dorite (“picioare perfecte") dar pot dobandi in schimb imbunatatiri estetice semnificative cu timp de recuperare scurt.
In functie de dimensiunea si calibrul capilarelor, se poate opta pentru un tratament laser, lumina intens pulsata (IPL) sau scleroterapie. Terapiile laser (Nd: YAG, 1064nm) sunt eficiente in cazul leziunilor de calibru redus (< 4 mm diametru). Inchiderea vaselor se realizeaza prin fotocoagularea sangelui din interiorul acestora iar sangele coagulat se rezoarbe treptat intr-o perioada de timp. Pentru un tratament complet sunt necesare 3-6 sedinte, spatiate la intervale diferite de timp (4-6 saptamani) deoarece, uneori, aceste venectazii creeaza o retea de vase care trebuie inchisa sistematic. Imediat post tratament poate sa apara un usor edem al zonei tratate si o roseata care dispare in cateva zile. Se recomanda aplicarea de fesi compresive pentru o perioada de 24 de ore si comprese reci pentru a remite mai rapid fenomenele inflamatorii post tratament. De asemenea, inainte si dupa efectuarea tratamentelor laser se evita expunerea la soare pentru o perioada de 4-6 saptamani, unele medicamente cu efect fotosensibilizant pentru a evita astfel riscul de complicatii. Protectia solara cu crème cu SPF 50+ este obligatorie pe toata durata tratamentului in cazul expunerii voite la soare.
Tratamentul laser al venectaziilor este o terapie minim invaziva care se poate asocia cu alte tratamente de tipul scleroterapiei si a ablatiei endovenoase (manopera chirurgicala minim invaziva), generand un grad de satisfactie mare pacientilor datorita rezultatelor foarte bune din punct de vedere estetic si functional.
bottom of page