Lipofillingul sau transferul de grasime proprie reprezintă o metoda prin care grasimea, recoltata dintr-o anumita zona (ex: abdomen, coapse) este folosita pentru a corecta defecte de la nivelul altor regiuni ale corpului.
Folosita ca un filler injectabil (in locul acidului hyaluronic sau colagenului de exemplu), grasimea proprie se comporta aproape perfect: este un material natural, deci riscul de aparitie a reactiilor alergice nu exista, este moale ‚ perfect adaptabila zonei de umplere, intodeauna la indemina.
Conditia esentiala pentru transferul de grasime proprie este existenta unor suficiente zone donatoare ( de unde se poate extrage grasimea) Metoda de transfer de grasime poate fi folosită atat in scop estetic (ameliorarea ridurilor si contururilor faciale, imbunatatirea aspectului fetei dorsale a mainii, remodelare mamara, marirea feselor sau a gambelor etc.) cat si reconstructiv (in reducerea cicatricilor depresive, în reconstructia mamara din sindromul Poland, postmastectonie etc.).
Procedura se poate realiza sub anestezie locala, sau potentata intravenos pentru un confort mai bun al pacientului. Majoritatea pacientilor care doresc un lipofilling doresc si o remodelare a anumitor zone cu ajutorul interventiei de liposuctie. Procedeul de lipofilling consta in introducerea unor canule mici in zone donatoare de unde se recolteaza cantitatea de grasime necesara, urmand ca aceasta sa fie pregatita si injectata in zonele unde dorim o imbunatire a aspectului: pentru marirea pometilor, pentru sporirea volumului buzelor, astuparea cearcanelor, marirea feselor, a gambelor, corectia unor adancituri la nivelul corpului etc . Procedura de recoltare nu lasa cicatrici.
Se vor vedea probabil mici vanatai atat la nivelul zonei donatoare cat si la nivelul zonei unde se va injecta grasimea, care vor trece in decurs de cateva zile. Printre avantajele acestei tehnici se pot enumera: tesutul gras transferat are capacitatea de a se integra in tesuturile la nivelul carora este transferat, grasimea contine o cantitate importanta de celule stem, care au capacitatea de a stimula suplimentar rejuvenarea tesuturilor in care sunt transferate, durerile postoperatorii sunt minime, perioada de recuperare este mult redusa, in general 5-7 zile. Utilizand aceasta tehnica veti avea parte de rezultate remarcabile.
Aspectul poate fi imbunatatit considerabil bineinteles corelat si cu alt tip de interventii daca este necesar.